Hur ska du träna simning för ett triathlon?

Triathlon-tävlingar har blivit allt mer populära. Nåja i alla fall till dess att Corona kom och förstörde det vanliga livet. Vi får hoppas att det vanliga livet kommer tillbaka och med det alla härliga idrottstävlingar. Triathlon för den som inte har koll på det är en uthållighetssport som finns i många varierande former men som alltid består av simning, cykling och löpning. Det finns många olika distanser men det mest kända är kanske Hawaiian IronMan Triathlon där deltagarna först simmar 3.86 km, därefter cyklar 180.2 km för att sen avsluta med att springa ett maraton, alltså 42 195 meter. Även om du inte planerar att genomföra ett såhär tufft Iron man så är det viktigt att träna ordentligt och här under ska vi gå igenom hur du förbereder dig inför simningen på bästa sätt.

Det viktigaste är alltid att träna utifrån förmåga

Det viktigaste när det kommer till all träning är att utgå ifrån sin egen förmåga och att stegra träningen långsamt. Är du inte så vältränad och går igång för hårt så kommer du med största sannolikhet bli skadad för att kroppen inte är van. Eller så kommer du tröttna för att det blir för jobbigt för snabbt. Oavsett så är det viktigt att stegra långsamt för att träningen ska bli av och att du ska kunna träna skonsamt.

Det första du bör göra är att anmäla dig till ett lopp för att veta när du ska vara som bäst. Det vanligaste är att tävlingarna är på sommaren och då är det bästa att du börjar på hösten och vintern med uppbyggnadsträning. Det ska gärna vara långa träningspass som inte behöver gå så fort men du ska hålla på under en lång tid. Detta för att vänja kroppen vid att vara igång länge och bygga upp en rejäl muskelmassa. Det är också en bra tid att träna teknik för att kunna simma mer ekonomiskt.

När det börjar bli vår så är det bäst att korta ner träningspassen och istället öka på i intensitet. Vidhåll all teknikträning som du har tränat på under vintern och få med den träningen även när du nu tränar mer snabbhet. Hur mycket snabbhet i vattnet du ska träna kontra hur mycket längd du ska träna beror såklart på hur tävlingen du tänker köra är.

När det är sommar eller kort tid före din tävling så drar du ner på träningen och vilar den sista tiden. Detta för att kroppen ska spritta av energi under tävlingsdagen, då du ska vara som bäst. Lycka till!