Vad är ett Coopertest?

Coopertest – Att träna är bra för så många saker och de vet de flesta. Du blir piggare, mindre sjuk och andra bra effekter. Det är ofta lustfyllt också när man väl har hittat sin träning som passar en. Är det alldeles för tråkigt att träna så testa någonting annat, det finns garanterat en träningsform som passar varje individ. Löpning har blivit väldigt populärt på senare tid. Det har det kanske alltid varit men antalen lopp som arrangeras varje år ökar markant och det finns så många olika lopp. 5 km, 10 km, halvmaraton, maraton eller ännu längre. Ultramaraton som är alla distanser över ett maraton växer varje år och det finns lopp som går över 160 kilometer och till och med ännu längre än så. Det är kanske inte för alla men det går att träna upp sin kropp att klara av oanade distanser. Löpning är antaglien så populärt för att det är enkelt och snabbt att komma igång. Du behöver bara ett par skor och bra sittande kläder och sedan är det bara att komma igång. Det finns massvis av löpargrupper om du vill vara social i ditt löpande eller så går det alldeles utmärkt att löpa själv. För att testa konditionen är det många som regelbundet gör Coopertestet.

12 minuters plågan

Ett Coopertest är väldigt enkelt i sin natur. Det gäller att springa så långt som möjligtunder 12 minuter. Det ger ett bra värde på var din kondition ligger för tillfället och testar du dig med jämna mellanrum så kommer du att se hur du går uppåt förhoppningsvis, eller när det är dags att börja träna lite mer kondition. Konditionen tränas bäst genom att få en rejäl pulsökning. Springer du ofta är det lätt att hamna i ett läge där du mestadels ”lunkar” fram och inte springer några ordentliga kvalitetspass. Försök att lägga in några intervaller då och då för att få upp konditionen. Det kommer att hjälpa dig i din övriga löpning och livet i stort. En bättre kondition sänker bland annat vilopulsen och gör att det är lättare att slappna av när du inte tränar.

Bästa sättet för Cooper-test

Det bästa sättet att genomföra Coopertest är att ha samma runda alltid. Har du tillgång till en löparbana är det kanske det allra bästa. Det viktigaste är dock att du alltid kör samma runda för ditt Cooper-test så att du kan jämföra med dig själv. När det kommer till träning och det inte handlar om att tävla så ska du enbart jämföra med dig själv. Du kommer alltid hitta någon annan som är bättre så dra inte ner ditt självförtroende genom att ständigt jämföra dig med andra som är bättre. Du tränar för ditt välmående.

Du kan göra Cooper-test så ofta du känner att det ger någonting men ett bra riktmärke är ungefär en gång i kvartalet. Det går att göra oftare eller mer sällan än så men det kommer antagligen inte att ändra sig så mycket från gång till gång om du gör det för ofta så ta sikte på en gång i kvartalet. En längre sträcka under dessa 12 minuter kommer att ge dig ett högre konditionsvärde. Ett konditionsvärde beräknar hur mycket syre din kropp kan ta upp och transportera runt i kroppen. Detta ställs i förhållande till din vikt då det inte är rimligt att en liten människa tar upp lika mycket syre som någon som är mycket större.

Försämrar du dig kraftigt under ett Cooper-test så är det inte säkert att det betyder så mycket. Det kan vara så att du var sjuk eller liknande men sjunker du kontinuerligt så se till att träna lite mer intervaller.