Visste du att långdistanslöpning är den mest omtyckta sporten i världen? För att det ska räknas som långdistans ska det vara sträckor på 5 km eller längre och löpning på en löpbana, terräng eller i stadsmiljö.
Långdistanslöpning är inte endast till för de som tränar på elitnivå, utan även för helt vanliga joggare som tycker om att träna och även tävla i just långdistanslöpning.
Att träna på rätt sätt för långdistanslöpning
För att träna på elitnivå när det kommer till långdistanslöpning krävs många timmars ansträngning. Då kan träningsveckan innebära att du springer upp till 20 mil i veckan. En vanlig joggare springer istället 2-3 mil. Den joggare som vill satsa stenhårt springer då 10 mil i veckan. Joggare som springer upp mot 10 mil i veckan brukar kallas för elitmotionärer, eftersom de väljer att träna på samma nivå som en elit.
Vad krävs för att bli bra på långdistanslöpning?
För att bli en bra långdistanslöpare krävs flera timmars löpning. Men löpningen i sig belastar kroppen mycket och det är därför också bra att regelbundet styrketräna. Många långdistanslöpare avstår från att köra riktigt tung styrketräning. De väljer istället att göra ca 12-20 repetitioner av en och samma övning vilket kallas för uthållighetsträning som är mycket viktig för en långdistanslöpare. Rörlighet och balans är också viktiga och måste inkluderas i träningen. Att träna hårt och intensivt medför även stela muskler. Det är då nödvändigt att ge musklerna omvårdnad i form av massage eftersom de kan bli stela och ömma. Ett riktigt trevligt sätt att ta hand om sig är att investera i en rekommenderad foam roller. Kom igång att träna idag!
Tänk på kosten
Ett måste är att tänka på själva kosten om du ska springa på elitnivå. Här är det ytterst viktigt att få i sig rätt mängd kalorier i och med att mycket av energin försvinner under träningen. En löpare som inte springer lika mycket behöver inte inta lika mycket mat. Men däremot är det bra att få i sig grönsaker, mineraler och vitaminer. Protein, kolhydrater och fett är också viktiga energi källor för en långdistanslöpare. Det du bör undvika är de så kallade tomma kalorierna. Dessa tomma kalorier finner du i godis och läsk. Välj därför en mer sundare kost och ät regelbundet. Många glömmer att även magen påverkas av att springa långa sträckor. Det kan då vara bra att vänta någon timme eller två med att springa strax efter maten.