Triathlon för nybörjare – så kommer du igång

Triathlon för nybörjare – Är du nyfiken på triathlon? Kul! Det är nämligen en riktigt spännande och omväxlande sport. Det är dock inte den enklaste idrotten att börja med. Det finns en hel del saker som du måste tänka på och utrustning som måste införskaffas. Låt det inte avskräcka dig. Med några bra nybörjartips kan du snabbt komma igång med triathlon.

Utrustning

Som du säkert vet är triathlon en idrott där tre olika sporter ingår – simning, cykel och löpning. För att kunna träna och utföra sporten på bästa sätt krävs det ganska mycket utrustning. Du kommer bland annat behöva träningskläder, löparskor, våtdräkt, pulsklocka och en tri-cykel. Köp inte massor med dyr utrustning innan du har provat på sporten ordentligt. Triathlon är nämligen inte en sport för alla. Det är en krävande sport som kommer att ta mycket av din tid. Vissa inser redan efter att par veckor att det inte är något för dem. Då är det ju lite synd att sitta där med en splitterny racingcykel, en avancerad pulsklocka och en specialbeställd simvåtdräkt.

Som nybörjare kan du gott och väl börja träna med begagnad utrustning. I takt med att triathlon blivit allt mer populärt har antalet utövare ökat. Det har bidragit till att det finns mycket triathlonutrustning tillgänglig på andrahandsmarknaden. Blocket och Facebook-grupper relaterade till triathlon är utmärkta ställen att börja leta utrustning. Du kan spara många tusenlappar genom att köpa begagnat.

Träning

Triathlon är en tidskrävande sport som kräver disciplin och planering. För bästa resultat bör du träna de tre olika grenarna varje vecka. Som nybörjare är det viktigt att undvika belastningsskador och därför bör du börja långsamt. Börja med ett pass per triathlongren i veckan och lägg till ett extra stretch- och styrkepass. En träningsvecka för nybörjaren kan se ut på följande sätt:

  • Måndag: Löpning
  • Tisdag: Vila
  • Onsdag: Cykling
  • Torsdag: Vila
  • Fredag: Simning
  • Lördag: Styrka och rörlighet
  • Söndag Vila

Det bästa är att följa en träningsplan för nybörjare. Då kommer du att öka distanserna och den totala träningsmängden successivt vilket minskar risken för skador.

Kost

När du tränar mycket är det viktigt att du får i dig den energin du behöver. Kosten är viktig för att du ska orka träna och för att kroppen ska må bra. I takt med att du ökar distanserna och intensiteten i din träning måste du även se till att vara lika noggrann med kosten. Ät varierat med nyttiga fetter, kolhydrater och protein. Om du är ute och tränar i mer än 90 minuter är det bra att ta med sig vatten eller sportdryck samt någon form av energi, exempelvis energibars eller gels.

Lopp

Sist men inte minst bör du anmäla dig till ett triathlonlopp. Det kommer att ge dig extra motivation de dagar då du verkligen inte känner för att träna. Det finns många olika lopp och distanser att välja mellan. Börja inte med Ironman direkt utan välj en kortare distans först för att prova på hur det känns att tävla i triathlon. Motionssprint, det vill säga 400 meter simning, 20 kilometer cykel och 5 kilometer löpning, är en utmärkt första tävling. Att känna på tävlingsrutinerna i de kortare tävlingarna är den bästa träningen du kan få om du senare vill ge dig på Ironman eller någon längre triathlontävling,

Lycka till!