Ironman för nybörjare – 5 viktiga tips

Ironman för nybörjare – Funderar du på att köra en Ironman för första gången? Då är den här guiden perfekt för dig. Ironman kallas ofta för det ultimata kraftprovet inom idrotten. Det är ett extremlopp som kräver en rejäl dos motivation och disciplin. Med rätt förberedelser är det ingen omöjlighet att klara av loppet. Här hittar du några viktiga tips som förbättrar dina chanser.

Tips 1: Börja träna i god tid innan loppet

Förberedelse och tid är A och O för att du ska lyckas genomföra loppet. Den klassiska Ironmantävlingen utgörs av 3,86 kilometer simning, 180,2 kilometer cykling och 42 195 meter löpning. Ironman 70,3 är halva Ironmandistansen, det vill säga 1,9 kilometer simning, 90 kilometer cykling och 21 098 meter löpning. Namnet kommer från den totala sträckan som är 70,3 miles. Oavsett om du planerar att köra hela eller halva Ironmandistansen måste du förbereda dig i god tid innan. Hur långt innan du bör sätta igång med träningen beror på din träningsbakgrund inom de olika grenarna, men du bör ha åtminstone ett år på dig att komma i form. Att successivt öka träningen är nyckeln för att undvika överbelastning och andra skador. Gör upp en plan och sätt igång redan idag!

Tips 2: Ha en träningsplan

Det är lite speciellt att träna inför Ironman och andra triathlontävlingar. I grund och botten handlar det om att träna så att du orkar genomföra hela distansen. Samtidigt måste du träna tekniken i de olika grenarna. Att ha en träningsplan är ett måste för att strukturera upp träningen. Ironmanträning tar mycket tid och därför kan det även vara bra att diskutera din träningsplan med din partner.

Många väljer att genomföra sin första Ironman tillsammans med sin partner eftersom i princip all ledig tid går åt att träna. Träningsplanen är också viktig för att se till att du tränar kontinuerlig. Att träna stenhårt veckorna innan loppet är en mycket dålig idé eftersom det varken är effektivt eller bra för kroppen. Sprid ut träningen under hela året istället och variera intensiteten.

Tips 3: Sätt upp tydliga mål

Med en tydlig målsättning blir det både roligare och enklare att träna. Fråga dig själv varför du vill genomföra en Ironman. Är ditt mål att ta dig från start till mål, eller vill du uppnå någon specifik tid? Om det är första gången du kör Ironman bör du se själva tävlingen som ett mål. Fokusera på att ta dig hela vägen till målet. Tid och placeringar är ganska irrelevant första gången eftersom du inte har några egna personliga rekord att jämföra med. Däremot kan det vara en bra idé att sätta upp tydliga delmål för din träning. Se till att ha olika träningsmål för de olika grenarna.

Tips 4: Studera banan

I god tid innan loppet bör du studera banan, mat- och vätskekontroller, regler och hålltider. Lämna inget åt slumpen utan kom väl förberedd till start för att undvika överraskningar. Planera även resan till och från tävlingsområdet och klä dig efter väderleksrapporten.

Tips 5: Njut av upplevelsen

Sist men inte minst bör du njuta av upplevelsen. Ironman är ett annorlunda lopp med en stor gemenskap. Det finns många du kan fråga om råd och som kan stötta dig både innan, under och efter loppet. Gläd dig åt att din kropp är så pass stark att den orkar av att genomföra en Ironman. Ha kul och kör hårt!

Har du några egna tips till Ironman för nybörjare? Skriv gärna en kommentar nedan!

Vi söker fler deltagare till en intervjuserie om triathlon och träning inför tävlingar. Vad brukar du göra och hur hanterar du livet kring all hård träning? Känner du att du har en bra berättelse kring triathlon och kanske till och med om Ironman för nybörjare? Här jättegärna av dig till oss på karinoalexander.com!